Milyarlarca insan her yıl milyonlarca ton kağıt ve karton ürün tüketiyor. İçeriği ve verileri sanallaştıran teknolojiye rağmen bu sayı artıyor. Hem fotokopi kağıtları hem de ofislerde kullanılan karton ve temizlik kağıtları, evimize veya iş yerimize gelen faturalar ve gazeteler… Aklınıza gelebilecek tüm kağıt ve karton türevi ürünlerde ahşap kullanılıyor veya geri dönüştürülüp tekrar kullanılabilir mi? Sanki ağaçlardan toplanmış gibi kullanılan bu kağıt ve kartonların aslında ağaçların kendisi olduğunu unuttunuz mu? Kağıt ürünlerini kullanmadan önce hatırlamanız yararlı olacak birkaç öğe ve ilginç istatistikler hazırladık.
Türkiye'de yıllık kağıt tüketimi yaklaşık 6 milyon tondur. Kişi başına tüketim 70 kg'dır. Geri dönüşüm oranımız %40 olup, bunu 5 yıl içinde %60'a çıkarmayı hedefliyoruz. Kağıt, karton ve yaşamsal ihtiyaçlarımız için her yıl kişi başına ortalama 7 ağaç tüketiyoruz. Bu da her yıl en az 7 fidanı doğaya dikebileceğimiz anlamına geliyor. 1 hektar alanda iğne yapraklı ağaçlar yılda 30 ton, geniş yapraklı ağaçlar ise 16 ton oksijen üretebilmektedir.
Yetişkin bir kayın ağacı günde yaklaşık 1000 kişinin ürettiği karbondioksiti yok edebilir. Aynı zamanda yılda 7 kg toz ve yaklaşık 300 kg zehri filtreleyebilmektedir. Buna göre hava kirliliğinin yaklaşık %50’si ormanlar sayesinde temizleniyor.
10 m² alanda yer alan 25 metre boyundaki 100 yıllık kayın ağacı 30.000 lt üretim yapmaktadır. Suyu emebilir, bu da toprak kaymalarını önler ve verimli toprakları korur.
1 hektarda yaklaşık 10.000 ağaç bulunmakta ve 10.000 ağaç, günde 30.000 kişinin tükettiği oksijeni üretebilmektedir. Dünyada herkes tüketilen kağıt miktarını yarı yarıya azaltırsa yılda 8 milyon hektar orman korunabilir ve bu rakamlar dikkate alındığında yapılacak tasarrufla önemli faydalar elde edilebilir.
Geri dönüşüm oranının arttırılmasıyla kağıt ve karton ithalatı azaltılarak ülke ekonomisine fayda sağlanabilir. Bu sayede kağıt ve karton üretiminde yüksek enerji ve su tüketiminden tasarruf sağlanır.
Geri dönüştüreceğimiz 70 kg kağıt ve karton ile 1 ağacı kurtarabiliriz. Kurtardığımız 1 ağaç, günde 3 kişinin tükettiği oksijeni üretebiliyor.
Bilinmelidir ki 1 ton kağıt ve karton hamuru için 2 ton odun gerekmektedir ve bunun için 20 ağaç kesilmektedir ve 20 ağaç ile sadece 200.000 sayfa yani 80 kutu A4 fotokopi kağıdı üretilebilmektedir.
Çevre ve Orman Bakanlığı verilerine göre gereksiz yazışmalara gerek kalmadan 2 milyon ağaç kurtarılabilecek. Bir ofis çalışanı ortalama olarak yılda yaklaşık 80 kg ağırlığındadır. çöp kutusuna kağıt ve karton atıyorum. Bu rakamın 1 ağaçtan elde edilen kağıda eşit olduğu düşünüldüğünde geri dönüşümün önemi daha da ortaya çıkıyor.
Artan nüfus tüketimin de artmasına neden oluyor. Kaynakları tüketirken uzun vadeli düşünmek sürdürülebilirlik açısından çok önemli. Tüketilenin aynı oranda yenisiyle değiştirilmemesi gelecek nesiller için sadece bencillik olacaktır. Bilinçli tüketim en az zararı, en yüksek faydayı sağlayabilir, dolayısıyla bir dahaki sefere kağıt ve karton ürünleri kullanırken gerçekte nelere sebep olabileceğinin önemini hatırlamakta fayda var.
Web sitesi trafiğini analiz etmek ve web sitesi deneyiminizi optimize etmek amacıyla çerezler kullanıyoruz. Çerez kullanımımızı kabul ettiğinizde, verileriniz tüm diğer kullanıcı verileriyle birlikte derlenir.